Пътното ще чисти през зимата с 30 машини по-малко
Пътното ще чисти през зимата с 30 машини по-малко / netinfo
30 машини по-малко ще чистят пътищата в Добричка област през зимата, съобщи шефът на „Пътно управление” инж. Стефан Желязков. През миналата година зимното поддържане се е осъществявало с над 100 машини, а тази зима те ще бъдат само 75. Причината е, че кооперациите и арендаторите отказват да сключват договори с Пътното за предоставяне на техника, тъй като наемните цени не са актуализирани от 2006 година. „И наличните машини обаче ще бъдат достатъчни, ако успеем да изградим стройна организация на работа”, коментира в студиото на Дарик радио инж. Желязков. В момента дружеството разполага с 23 хил. тона пясък и 1250 тона сол, като се очаква допълнителна доставка на сол за зимно поддържане на шосетата.

От месец март до момента в региона са преасфалтирани 60 км от общо 805 километра републиканска пътна мрежа, която се стопанисва от „Пътно управление”. Изкърпени са около 90% от пътищата І, ІІ и ІІІ клас. Подменени са 303 пътни знаци и табели, а на 5,2 км са поставени стоманени предпазни огради. Освежена е хоризонталната маркировка на 568 километра.

До няколко дни ще приключи преасфалтирането на 33 километра път от Балчик към Генерал Тошево. За 2009 и 2010 година със средства по европроекти се предвижда рехабилитация на 140 км от републиканската пътна мрежа по направления Добрич - Ген.Тошево, Дуранкулак – Каварна, Силистра – Добрич.

От 24 октомври Пътно управление въвежда денонощно дежурство. При кризисни ситуации може да се използва телефон 601 192, както и тел. 112, съобщи още инж. Желязков.