Първият 16-редов хедер в света ще бъде произведен в Металагро
Първият 16-редов хедер в света ще бъде произведен в Металагро / netinfo

В добричката машиностроителна фирма „Металагро” ще започне производство на 16-редов хедер за прибиране на слънчоглед. Такова приспособление, което е разработка на инженерния екип на завода, ще се произведе за първи път в света, заяви изпълнителният директор на „Металагро”АД инж. Марин Джамбазов.

Досега хедерите за слънчоглед бяха 6, 8 и 12-редови. Новото си производство фирмата ще реализира предимно на руския пазар. Там за разлика от Западна Европа има големи по размери полета със слънчоглед и 16-редовият хедер е най-удачен за използване. Освен това новата машина ще пести гориво и време на селскостопанските производители.

Фирмата успешно реализира 6, 8 и 12-редови хедери в Румъния. С румънски контрагенти е сключен договор за 40 машини, като вече са предадени 18. За първи път от 10 години насам „Металагро” изнесе приспособления за прибиране на слънчоглед за Украйна, като стойността на сделката е 115 хил.евро. В Русия, където от 4 години добричката фирма има солидни бизнес контакти, неотдавна са продадени 11 хедера и един колесар на стойност 175 хил.евро. В края на октомври „Металагро” ще покаже своя продукция на селскостопанския панаир в Ростов на Дон, Русия.