Птичи грип в село Стефаново
Птичи грип в село Стефаново / Снимка: Дарик, архив
Случай на африканска чума по свинете е засечен в Констанца
Огнище на инфлуенца тип А е установена в животновъден обект в село Стефаново, стана ясно след заседание на областната епизоотична комисия. Във фермата се отглеждат патици. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Андонова увери, че са предприети всички необходими мерки. Достъпът в района на обекта е напълно забранен.

Ново огнище на птичи грип откриха в Пазарджишко

 
Областната епизоотична комисия реши да бъде поставен пост от служителите на полицията, който да ограничава достъпът до фермата. Определени са двете зони - 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене.
 
Предупредени са стопаните на животни да ги държат затворени в помещения, както и да съхраняват фуражите в закрити помещения.

Откриха мъртъв лебед с птичи грип в Бургас
 
Служителите на ОДБХ извършват прегледи с цел да не се допусне разпространение на заразата.
           
Д-р Андонова информира и за заболяването Африканска чума по свинете, като добави, че има констатиран случай на болестта в Констанца, Румъния. Като превантивна мярка срещу разпространение на заболяването е забранено пренасянето на сурови храни през граничните пунктове. За спазването на забраната следят служители на Гранична полиция.