Пшеницата - с три пъти по-ниска цена от миналата година
Пшеницата - с три пъти по-ниска цена от миналата година / netinfo
Близо три пъти е паднала цената на пшеницата и царевицата спрямо миналата стопанска година, заяви за Дарик Стелиян Стоянов – председател на Асоциацията на българските земеделски производители. Цената на слънчогледа е около два и половина пъти по-ниска спрямо миналогодишната.

В момента пшеницата и царевицата се търгуват за около 170 – 180 лева за тон, а слънчогледът за 350 – 360 лева за тон без ДДС.

Още през лятото хубавата пшеница трябваше да се изкупи на цени 350 лева за тон, коментира Стоянов. Според него държавата е трябвало да опресни запасите в Държавния резерв, да стабилизира цената на зърното, а Интервенционната Агенция да започне мащабна разяснителна кампания и изкупуване на зърно, така че цената му да не пада под 101 евро за тон.

В условия на икономическа криза в България се похабява стока за милиарди левове, алармира още Стоянов и даде за пример Турция, където държавата е наложила високо мито за внос на зърно, за да защити родното си производство.

600 хиляди тона пшеница са произведени през тази година само в регион Добрич. От тях са продадени около 30 – 35%, информират още от Асоциацията на земеделските производители. Засетите в Добричка област площи с пшеница са над 1 млн. декара – с около 10% по-малко от миналата година.