Производители на праскови от Рилци заплашиха да блокират пътя заради забрана на улична търговия
Производители на праскови от Рилци заплашиха да блокират пътя заради забрана на улична търговия / Дарик Добрич, Таня Топалова

Производители на праскови от квартал „Рилци” в Добрич се събраха на символичен протест пред овощните си градини. Те негодуват заради забрана от Областното Пътно управление да продават продукцията си както досега – край пътя Добрич – Рилци – Силистра, пред масива с праскови.

Според протестиращите до спорната ситауция се е стигнало след подадени жалби от един от производителите на праскови, закупил терен с лице към пътя. Въпросният производител алармирал, че уличната търговия с плодове е предпоставка за пътно-транспортни произшествия. Колегите му обаче подозират, че истинската цел на жалбите е разчистване на конкуренцията, за да може жалбоподателят да продава продукцията си необезпокояван директно от градината.

„От 1994 г. съм регистриран като земеделски производител и всяка година продавам плодове на това място. Тази година за първи път получих отказ от Областното Пътно управление в Добрич” – разказа пред Дарик Кольо Лазаров Стоянов.

Производителите са разтревожени, че прасковите са с много малка трайност и въпросът с реализацията на готовата продукция не търпи отлагане. Миналата година реколтата е била изключително слаба, сега дръвчетата са отрупани с плод, но ако забраната за продажба остане в сила, производителите отново ще са на загуба.

„Настояваме да бъде възстановено пазарчето, което беше обособено тук и да ни бъдат издадени разрешителни за продажба. Ако дадем продукцията си на прекупвачи – цената е двойно  по - ниска, ако се опитаме да продаваме на кооперативния пазар в Добрич – може би ще се стигне до по-голям конфликт, защото търговците там вече си имат маси и зареждат плодове от други места, а не от овощната градина в Рилци” – коментира Георги Василев Великов, собственик на 37 дка с праскови.

Протестиращите не са съгласни, че уличната търговия застрашава движението по пътя Добрич – Силистра, в района на бившето КПП до с.Рилци и това е предпоставка за повече катастрофи. Те споделиха, че от АПИ им предложили да продават продукцията си на околовръстния път на Добрич – в посока Кобаклъка, но не считат този вариант за уместен и по-малко опасен.

От Областното Пътно управление коментираха, че участъкът от път II-71 Силистра - Добрич при 76-ти километър, на който производителите на плодове искат да извършват търговска дейност, се характеризира с целогодишна висока интензивност. „През последните пет години са настъпили 14 пътно-транспортни произшествия, в които има един загинал и петима ранени. Една от основните причини за възникване на тези пътни инциденти е спирането на автомобили, по време на сезонната търговска дейност, в ляво и в дясно от лентите за движение и пресичането на пешеходци към търговците” – подчертават от ОПУ – Добрич.

От там информираха още, че  в момента не се издават разрешения за разполагане на преместваеми обекти на път II-71 при км 76+925, а на заявителите се указват места за разполагане в близост до мястото или на подходящи места по околовръстен път II-97.

Протестиращите от своя страна заплашиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени в най-кратък срок,  ще блокират пътя и ще разпръснат продукцията си на уличното платно.

Производители на праскови от Рилци заплашиха да блокират пътя заради забрана на улична търговия
netinfo