Дарителска кампания, посветена на Дора Габе
Дарителска кампания, посветена на Дора Габе / netinfo
През 2018 година отбелязваме 130 години от рождението на бележитата българска поетеса, преводачка и общественичка Дора Габе, родена, израсла и останала завинаги свързана с Добруджа. По повод годишнината Регионална библиотека "Дора Габе" обяви дарителска кампания за набиране на документи, спомени, архиви и фотографии, свързани с живота и творчеството на Дора Габе. Кампанията стартира на 24 август 2017 и продължи до 24 август 2018 г.
 
Сред дарителите е Ателие за българска детска литература „Горната земя" от София дари „Бебето – 13 залъгалки от Дора Габе”, изд. 2017 г.
 
През годината в Сектор Работа с деца на Регионална библиотека Дора Габе гостува родената в Добрич детската писателка Весела Фламбурари, която представи нестандартната детска книжка пред деца от детска градина. Това е първата книга на издателство „Горната земя” и представлява тиха книжка, изработена от плат, на чиито меки странички са поместени 13 от незабравимите залъгалки на Дора Габе. Малчуганите истински се забавляват с отварящите се прозорчета, любопитно надничат в джобчетата и издърпват завесите, изработени от естествени материали.
 
Христина Димова от Сливен е предоставила съхранени през годините печатни материали за живота и творчеството на Дора Габе.
 
Мария Бойчева от Варна дарява книгата на Дора Габе „Бяла люлчица”, издадена през 1946 г. Стихотворният сборник става част от ценните издания, притежавани от библиотеката.
 
Съхранени в библиотечната колекция, събраните документи ще дообогатят нейното съдържание и ще добавят нови щрихи към многопластовия творчески свят на голямата поетеса.
 
Библиотеката изказва своята благодарност към всички дарители за проявената съпричастност към историята на Добруджа и нейните знаменити личности.