Предлагат по-тежка пробационна мярка за 24-годишен
Предлагат по-тежка пробационна мярка за 24-годишен / Sofia Photo Agency, архив

Окръжен съд-Добрич разгледа предложение на Пробационния съвет да бъде заменена наложената на 24-годишния Билянт Ахм. Ас. пробационна мярка "Безвъзмезден труд в полза на обществото" със "Забрана за напускане на населеното място за повече от 24 часа без разрешение на пробационен служител или прокурор" за срок от 2 години 4 месеца и 19 дни.
Билянт Ас. е осъждан 17 пъти - за грабеж, кражби, управление на моторно-превозно средство след употреба на алкохол и за управление на автомобил без свидетелство за управление. През декември 2008 г. той е започнал да търпи наказание пробация, което било прекъснато за периода  юни 2010 г. - юли 2011 г., докато мъжът излежавал лишаване от свобода.

Билянт Ас. има 13 наказания пробация, по които трябва да изпълни три пробационни мерки: "Задължителна регистрация по настоящ адрес" за срок от 3 години, "Задължителни срещи с пробационен служител" за същия период и "Безвъзмезден труд в полза на обществото" – 300 часа за срок от 3 поредни години.

По третата мярка 24-годишният е сключил на споразумение с МБАЛ - Добрич. Това е станало на 21 май 2009 г., но до 9 февруари 2010 г. той отработил само 8 часа безвъзмезден труд. По негово желание обектът на изпълнение на мярката бил сменен, но той не е променил отношението си към задължението. До влизането му затвора на 1 юни 2010 г. е изработил само 12 часа. Въпреки наложените му от пробационните служители наказания и обсъжданията на проблема, до момента той е положил общо 41 часа безвъзмезден труд. На 1 март тази година осъденият ясно посочил, че "няма да изпълнява безвъзмездния труд". Това изявления и фактът, че 24-годишният изпълнява без съществени пропуски другите две пробационни мерки, е мотивирало Пробационния съвет да внесе в съда предложение за замяна на неизпълнената пробационна мярка с друга.

Според пробационния съвет "Забраната за напускане на населеното място за повече от 24 часа без разрешение от пробационен служител или прокурор" е единствената съответстваща на личността на осъдения мярка, която би имала контролиращо и корекционно въздействие на поведението му. Пред съда днес Билянт Ас. заяви, че не може да отработи безвъзмездния труд по здравословни причини. Представителят на Окръжна прокуратура не прие това твърдение, тъй като осъденият не е представил никакви медицински документи. Прокурорът подкрепи предложението за замяна на наказанието със "забрана за напускане на населеното място" за същия период, колкото е неизпълнената пробационна мярка – 859 дни. Окръжният съд ще се произнесе в законовия 30-дневен срок.