Празник на гърнетата показва добруджански гозби за седми път в крушарското село Зимница
Празник на гърнетата показва добруджански гозби за седми път в крушарското село Зимница / Дарик Добрич - архив

За седми пореден път село Зимница в община Крушари e домакин на кулинарния фестивал „Празник на гърнетата”. Тази година проявата е двудневна и ще продължи до 21 юни /неделя/. По традиция участниците се представят с домашни ястия в няколко категории: основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. Според регламента на състезанието блюдата задължително трябва да бъдат поднесени в глинено гърне, тава или чувен.

В първия ден на фестивала са предвидени дегустация на домашно приготвени ястия, характерни за района на Добруджа, конкурс за автентични гозби, творчески работилници, пазар на селскостопански продукти и сувенири от региона.

Във втория ден на проявата ще се проведе семинар по пермакултура на тема „Пермакултурата като форма на природосъобразно земеделие” с водещ Михаил Косев – пермакултурен дизайнер и музикант. Сбирката ще започне от 9.00 часа в читалището на с.Ефрейтор Бакалово, а входът е свободен. За желаещите е организиран и пешеходен туристически маршрут в района на Суха река – „Първите скални манастири в Европа”. Тръгването е от 14.00 часа от с.Ефрейтор Бакалово.

Фестивалът „Празник на гърнетата” е член на Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство”. Организатори на атрактивното събитие са община Крушари, сдружение „Общности, опознаване, култура” и фирма „Добруджанска Зимница”. Основни партньори на фестивала са Регионален исторически музей – Добрич, Българска асоциация за селски и екологичен туризъм / БАСЕТ / и вестник „Добруджанска трибуна”.