пожарна
пожарна / БГНЕС, архив
Националният институт по метеорология и хидрология при БАН предупреждава за опасни метеорологични явления с оранжев и червен код за пожарна опасност. Продължителното засушаване и високите дневни температури са предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. От Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”  в Добрич апелират към гражданите да спазват мерките за пожарна безопасност и да не палят  огън на открито.

Жътвената кампанията почти приключи, но остава опасността от пожари в стърнищата, припомнят още огнеборците. Много често стърнищата са в непосредствена близост до гори и ако недобросъвестни стопани запалят сламата, огънят за минути може да се прехвърли. Поставят се в риск цели горски масиви и се създава възможност за огромни материални загуби, напомнят от противопожарната служба.
 
Очакваните високи температури през следващите дни допълнително усложняват обстановката. Това налага пълна мобилизация на сили и средства от страна на държавните институции, ведомствата, органите на местната власт за повишаване на вниманието и на бдителността и за недопускане на пожари.

От „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич предприемат своевременни организационни действия за недопускане на пожари и за бърза реакция при възникването им. Създаден е механизъм за координация с местната власт, с военните поделения, с държавните горски стопанства и лесничейства. В гасенето на пожари се включват и доброволци.

От изключително значение е участието на летателна техника от ВВС за наблюдение и гасене на горските пожари в щялата страна, подчертават още огнеборците и припомнят,че благодарение на доброто взаимодействие между структурите на МВР и МО, са спасени от огъня стотици декари горски масиви.