Полицията предупреждава за измами с примамливи оферти за саниране
Полицията предупреждава за измами с примамливи оферти за саниране / Дарик Добрич

Силистренец е изпратил писмо до ръководството на Районното управление на МВР, с което изказва благодарност към полицейски служители от група „Охрана на обществения ред" в управлението. Той потърсил помощта им чрез тел.112, след като се оказал въвлечен в измамна схема за саниране. Човекът влязъл в договорка с три частни лица за поставяне на топлоизолация на дома му. Ден след като започнали работа, работниците обявили други от договорените цени. Въпреки че човекът пожелал да преустановят работа, като заплати за свършеното до момента, последвали заплахи за саморазправа към него и съпругата му, в които се включили „колеги" на работниците, пристигнали на адреса с 4 коли.
Така силистренецът се оказал принуден до потърси помощ на тел.112. По думите му благодарение на респектиращата и професионална намеса на полицейските служители било предотвратено неблагоприятно развитие на случая.

От полицията призовават да внимаваме при получаване на привидно изгодни оферти за саниране на жилищата ни. Обикновено те се предлагат от лица, чиято истинска цел е облагодетелстване чрез изнудване. Например „строителите" заблуждават собствениците, че обявената цена е за определена площ. След като започнат работа обаче се оказва, че очакват да им се заплати договореното за всеки квадратен метър. Така собствениците се оказват въвлечени в изключително неизгодни сделки, превишаващи в пъти реалните пазарни стойности на извършваната дейност. Нерядко „строителите" прибягват да заплахи и изнудвания за издължаване на договорените суми.
Устните договорки с подобни „строители" крият големи рискове, казват от полицията. Представянето на пълномощни и сключването на договори също следва внимателно да се провери, защото нерядко те се оказват недействителни. За извършване на ремонтни дейности и саниране на сгради най-добре е да се доверим на утвърдени строителни фирми. Приемането на оферти с цени, значително по-ниски от пазарните, крие значителни рискове.