Подкрепиха протеста на румънски град срещу фракинга
Подкрепиха протеста на румънски град срещу фракинга / Дарик Добрич

Няколко души от Гражданска инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване” протестираха в центъра на Добрич в подкрепа на жителите на румънския град Пунгещи. Според разпространена в медиите информация, румънската полиция е упражнила насилие над протестиращи, които са искали да попречат на компанията Шеврон да започне проучване за шистов газ.

„Ние в момента имаме мораториум, но натискът да отпадне той става все по-голям. Лъжа е, че той пречи на добива на конвенционален газ”, заяви протестиращата Синтия Недялкова. Тя се обяви и против идеята в Добруджа да се добива газ от въглища, защото водата пак може да бъде замърсена. „Искаме си държавата, водата, живота, здравето, бъдещето на децата ни тук, в България”, каза Недялкова.

Тя прочете декларация, която ще бъде внесена днес в румънското посолство от членове на Гражданската инициатива от София.

„Изразяваме възмущението си от действията на полицията в Румъния, упражнила насилие над мирно протестиращи граждани, които не желаят да допуснат използването на технологията „фракинг”. Многократно сме апелирали да обърнете внимание на въпроса с използването на фракинга в Румъния, което ще предизвика замърсяване на водни ресурси, включително на българска територия”, се казва в декларацията.