Отстраниха от работа разследваните служители на община Каварна
Отстраниха от работа разследваните служители на община Каварна / Дарик Добрич

Главният архитект на Каварна Юлиян Илиев и началникът на отдел "Териториално селищно устройство" Десислав Костов бяха отстранени от работа с решение на Окръжен съд Добрич, съобщават оттам. Двамата мъже, заедно с бившия служител на общината Деян Дечков, бяха задържани на 2 септември от служители на Териториалното звено за борба с организираната престъпност в Добрич. Разследване е установило, че тримата са извършили множество длъжностни престъпления с цел облагодетелстване. Престъпните им действия са свързани с придобиване на имоти - общинска собственост, на цени далеч под пазарните. При претърсвания полицаите са иззели документация и компютърни конфигурации, както и 235 000 евро.

Юлиян Илиев е привлечен да отговаря за три деяния за облагодетелстване, а Десислав Костов за шест, добавят от съда. Адвокатът на Илиев коментира, че срещу клиента му се води почти година досъдебно производство и той не е попречил за събиране на доказателства. Адвокатът на Костов представи копие на депозираната от служителя пред кмета на община Каварна молба за освобождаване от длъжност. В мотивите му за подаване на оставка се посочва, че желае да напусне поста, защото смята че името му е опозорено.

Окръжен съд - Добрич прие, че съществува хипотетична възможност обвиняемите да повлияят на показанията на настоящите и бъдещи свидетели по делото и с тези аргументи съдът ги отстрани временно от заеманите длъжности.

Окръжна прокуратура - Добрич е наложила на Юлиян Илиев и Десислав Костов мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева за всеки от тях, съобщават от Добричкия окръжен съд.

Юлиян Илиев е на 55 години, живее в Каварна, има висше образование, не е семеен.
Десислав Костов е на 36 години, живее в Каварна, има висше образование, семеен е.