/ Thinkstockphotos
Причина за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам е вдишване на фосфин, стана ясно по време на брифинг на районния прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева. Още вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по случая са готови три съдебно-медицински експертизи. 

Предстои да се изясни как фосфинът е попаднал в домакинството, тъй като не се разпространява свободно в търговската мрежа. Той действа във влажна среда и така се отделя отровният газ, в случая с летален ефект. Таблетките с токсичното вещество са били поставени в дупки в стената, замазани след това с кал. Близостта до леглото на детето е причина за отравянето, обясни прокурор Чанева.

Отрова за мишки в ниша до леглото, убила 9-годишния Стефан от Кардам

Според всички вещи лица децата, включително и починалото, са имали симптоми на отравяне с фосфин.

Установената концентрация на веществото в изследваните биологични тъкани значително надвишава нивото на публикувани данни за смъртен случай при отравяне с фосфин, стана още ясно от думите на районния прокурор. От 12 до 24 часа при подобни остри отравяния настъпва смърт.

Събират средства за семейството на починалото дете от с. Кардам


По трупа на детето не са установени травматични наранявания, които да имат отношение към настъпването на смъртта.

Досъдебното производство се води не срещу конкретно лице, а за престъпление, извършено по непредпазливост. Отпаднала е версията за склоняване към самоубийство.

След трагедията в Кардам: И другите три деца на семейството са в болница (ВИДЕО)

Към момента другите деца от семейството са настанени от социални работници в съседна къща с по-добри условия на живот. Домът е предоставен  от съседи със съдействието на Община Генерал Тошево.