И другите три деца на семейството от генералтошевското село Кардам са приети в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, потвърдиха от лечебното заведение пред DarikNews. Оттам отказаха да дадат повече информация за състоянието на децата. В момента при тях е директорът на болницата. 

В неделя вечерта 9-годишно момченце почина, а двете му сестрички бяха приети в болница в много тежко състояние. Трагедията е сполетяла семейството с шест деца, отглеждани от самотна майка. В грижите й помагали и бабата и дядото. Прокуратурата започна разследване. 

Съседи на почерненото семейство обвиняват спешния медик, който е извикан в дома многочленната фамилия. Те смятат, че той е подценил случая, съобщава NOVA

От дома на семейството са иззети храни. Проверен е и магазинът, от който майката, бабата и дядото на пострадалите деца са пазарували, разказа кметът на Кардам Георги Николов.

Случаят с натравянето в Кардам се заплита: Едно дете почина, друго е в тежко състояние

„Знам, че състоянието на двете момиченца се подобрява. Надяваме се, поне тези дечица да се спасят. Животът на село е труден. Тези хора полагаха всякакви грижи, за да се отгледат децата, особено бабата и дядото. Работеха с пот на челото, както се казва и си деляха от хапката децата да бъдат нахранени. Ходеха на училище, чисти, не са спирани от училище и детска градина. Хората от селото помагаха с дрехи и мебели“, каза още кметът и обясни, че вчера, другите три деца на семейството са изведени от семейството и са били настанени в временно в дом с прокурорско решение, за да бъдат отдалечени от потенциално опасната за тях среда.

Дядото на децата Живко Иванов обясни, че за пръв път майката на децата е повикала дежурния лекар Стойчевски. При неговото посещение децата не били толкова зле. Поставени са им инжекции. "Сгреших, трябваше да повикам личния лекар д-р Димитрова, която е добра специалистка. Надявах се на бърза помощ. Не исках да ангажирам съседи с коли.", каза той.

Третокласник почина от натравяне, сестра му се бори за живота си

"При условие, че викаш спешна помощ, значи децата не са добре. Не е оправдание, че децата живеят в нищета. Тези деца бяха чисти, нахранени, при никой не са дошли да висят за храна. Децата си бяха гледани. Докторът трябваше в момента, в който е видял, че и трите деца имат неразположение, да ги вдигнеш", възмутени са съседките на семейството.

"Вървим след проблемите. Това е семейство с шест деца. Рядко се случва майка в България да роди шест деца. Имаме и демографски проблем. Трябваше държавата с всички нейни лостове да помага на това семейство и тази майка, за да отгледа шест българчета, които са бъдещето на държавата", заключи кметът Георги Николов.