Отново арт фест в Тюленово
Отново арт фест в Тюленово / netinfo

Започва второто издание на Тюленово арт фест, което ще продължи до 13 август  в шабленското село. В програмата са включени изложби, представяне на авторска музика, среща с поети, творчески базар, открита книжарница, конкурс за най-добра рибена чорба и много други инициативи.

Планувано е пътешествие до Тюленовата пещера и обход на брега с лодка, тръгването е в 10.00 часа на 11 август.

Творческата работилница под името "Парцалена творилница: Тюл. Лен" се организира на 11 и 12 август от 16.00 часа. Домакини са две "малки" момичета, които правят "големи" неща – Лусина Терзиян и Гергана Георгиева, обединени под името LaLU&GER, които спечелиха сърцата на децата и миналата година, а сега са подготвили нови изненади: парцалени играчки от Тюл. и Лен. - рибки, китове, птици, както и задължителните тюленчета.

Официалното откриване на феста е насрочено за 19.00 часа на сцената на Рибарския залив, а закриването е четири дни по-късно на същото място. В дните на фестивала могат да се разгледат творбите на над 100-те участници в конкурсите за литература, фотография и детска рисунка на тема "Бряг и хоризонт", а резултатите от конкурса ще бъдат обявени в последната вечер, като най- добрите автори ще получат награди.

По време на фестивала ще се представят музикантите Христо Караславов, Дани Рибаров, Краси Първанов, Красимир Йорданов и Светлин Трендафилов, ще има поетичен рецитал, посветен на Тюленово и вечери с поетите Сашо Серафимов, Огнян Антов и Валери Станков.

Посетителите на феста ще могат да разгледат картини, бутикови изделия и арт-облекла, да посетят откритата книжарница и да чуят разкази за нефта и историята село Тюленово. Ще бъде организиран и конкурс "Най-добра рибена чорба". Дегустацията и награждаването е на 13 август от 18.00 часа.

На 12 август от 10.00 часа ще се организира уъркшоп, в който ще се учи как се прави чепаре, как се вадят рапани и хвърля мрежа.

Тюленово арт фест очаква посетители, защото има много за показване. Вече са направени и първите кадри от филма, който ще е посветен на фестивала и на Тюленово,  съобщават организаторите. Събитието се реализира със съвместните усилия на община Шабла, кметството в село Тюленово, НЧ "Изгрев 1936" - Тюленово и Общество на писателите Варна.

Всички събития от програмата ще се провеждат на сцената на Рибарски залив. Картините и фотографиите на участниците могат да бъдат разгледани в помещенията и терасите на хотел-ресторант "Делфина" и бар-ресторант "Тюленово“ .