Открива се изложба с творби на зографа Захария Цанюв
Открива се изложба с творби на зографа Захария Цанюв / netinfo

Изложба на икони, графични рисунки, ескизи, копирки и лични вещи на Захария Цанюв открива историческият музей в Добрич. Експозицията е посветена на най-големия християнски празник – Великден. Изложбата е подредена в зала “Възраждане” на художествената галерия. В проявата участват Музеят на резбарското и зографско изкуство-Трявна и Регионален исторически музей-Варна, които притежават част от експонатите.

Захария Цанюв е зограф трето поколение от забележителната тревненска фамилия Захариевска. Той рисува в храмовете в Добруджа през 60-те години на 19-и век, припомнят от историческия музей.

Иконите на майстора са събирани от църкви, където заради повредите десетилетия наред те са в извънкултова употреба, разказва уредникът Вяра Панайотова. Сега творбите на зографа са консервирани и реставрирани и  живеят втори живот, признати за паметници на културата. Широката публика може да види за първи път в изложбата иконите на майстора: “Исус Христос”, “Свети Георги Победоносец”, “Свети Илия”, “Свети Андрей” . други.

В експозицията са подредени и т. нар. ерминии - тефтери на Захария Цанюв, в които той си води бележки за технологията на занаята - как се рисуват букви, винетки, как се нанасят светлосенки и т.н. Своеобразните учебници по рисуване не са излизали от дома на майстора и са били предавани от поколение на поколение. Любопитен щрих в колекцията са лични инструменти на зографа, четки, бои, златни листове, с които е рисувал.