Откриха зелена класна стая в Кардам
Откриха зелена класна стая в Кардам / netinfo

Със спортен празник ученици и учители от ОУ „Христо Ботев” в с. Кардам, област Добрич, откриха зелена класна стая в учебното заведение. Събитието събра деца и възрастни, които през последните месеци създадоха специална градина, в която да провеждат алтернативни учебни часове.

Зелената класна стая е най-новата образователна смесена биоградина. Тя осигурява непосредствената връзка на децата с околната среда, казват организаторите. Така учениците ще се запознаят със здравословния начин на живот и хранене и ще бъдат възпитавани в отговорност и изследователски дух.

През март учениците, учителите и част от помощния персонал на ОУ „Христо Ботев” засадиха 50 ябълкови дръвчета, над 200 декоративни храста за живия плет около градината, семена за зеленчуци и летни цветя, 4 розови храста, оформени като арки на входовете, подготвиха тревните смески за билковия кът. През април те засадиха още зеленчуци, изработиха и поставиха работна маса и три нови пейки, както и ремонтираха петте стари училищни пейки - за изнесени уроци на открито. За да се грижат за насажденията, децата получиха подробни разяснения. В дългосрочен план по-големите ще дават съвети на по-малките как да продължат да поддържат и обогатяват градината. На място ще се учат и децата от местната детска градина.

Идеята за зелена класна стая се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.