Откриха новия ГКПП Крушари-Добромир
Откриха новия ГКПП Крушари-Добромир / Дарик Добрич
Граничният контролно-пропускателен пункт Крушари – Добромир бе официално открит днес в присъствието на български и румънски гранични полицаи, представители на държавната и общинска власт от двете страни на границата. Откриването му е в изпълнение на подписаното през 2012 г. междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на две нови ГКПП-та между двете държави в точките Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир. Работното време на новия граничен пункт ще е от 08.00 до 20.00 часа. През него ще се осъществява международен превоз на хора и стоки с лимит на теглото до 3.5 тона. 

По силата на приетите и подписани документи шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, на трансграничен път между населените места Добромир –Румъния и Крушари – България, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както от румънските, така и от българските гранични полицейски органи. 

Откриха новия ГКПП Крушари-Добромир
Дарик Добрич

„Това е вторият сухопътен  пункт между двете държави” – припомни на церемонията по откриването на пункта полицейски инспектор Татяна Иван, упълномощена за заместник-главен инспектор на Главен инспекторат на Гранична полиция Румъния. Тя изтъкна, че ГКПП Добромир-Крушари ще изиграе своята роля за успешното продължаване добрите отношения с България в унисон с Шенгенската конвенция.

От българска страна приветствие към присъстващите официални гости и жители на общините от двете страни на границата направи Светлан Кичиков – главен директор на ГД „Гранична полиция“ като припомни, че стартът е бил даден през предходния програмен период 2007-2013 г. „През тази година за наша обща радост бяха финализирани и открити и двата пункта – този между Крушари-Добромир и Кайнарджа – Липница. С тези два нови пункта, ГКПП-тата по границата ни с Румъния стават общо 12. Независимо, че процесът е доста дълъг, ние знаем желанието на местните хора и се радвам, че ще можем да закрепим връзките между двете държави България и Румъния“ – каза още Светлан Кичиков. 

На церемонията по откриването на ГКПП Крушари-Добромир присъстваха още народните представители Даниела Димитрова и д-р Хасан Адемов, кметовете на Добромир /Румъния/ и Крушари, Димитру Жеака – префект на окръг Констанца, Мариус Цуцуяну – председател на Окръжен съвет Констанца, Адриан Петку – от Министерството на вътрешните работи на Румъния. Поздрав за новата придобивка отправи към хората от двете страни на граничния пункт и областният управител на Добрич Красимир Кирилов, който заедно с други официални лица прерязаха лентата на новото гранично съоръжение.
Откриха новия ГКПП Крушари-Добромир
Дарик Добрич