Откриха 12 некоректни адресни регистрации преди местния вот
Откриха 12 некоректни адресни регистрации преди местния вот / Дарик Добрич

12 са некоректните адресни регистрации преди местните избори в Добричка област, които ще бъдат заличени. Това сочат резултатите от проверките по общини за спазване на изискванията на Закона за гражданска регистрация при извършените адресни регистрации в периода от 1 юли 2014 година до 30 април 2015.

Нарушение е открито в балчишкото село Бобовец, където 6 човека са регистрирани да живеят в празно дворно място. Другите 6 некоректни регистрации са в село Бранище, община Добричка, където също е установено е, че на посочения адрес няма жилище, а имотът е празно дворно място.

Контролът беше осъществен от специално сформирани по общини комисии, в които участват представители на съответната общинска администрация, на полицията, на териториално звено ГРАО, на областна администрация.

Дарик припомня, че Министерството на регионалното развитие изнесе данни, според които в годината на местните избори в Добричка област се отчита двойно увеличение на направените регистрации по настоящ адрес в сравнение с предходната 2014-а.
За периода февруари - 25 април през 2014 година в региона е имало 1176 нови регистрации по настоящия си адрес, а за същия период на тази година те са 2 537. Подозренията са, че част от хората са сменили местоживеенето си  шест месеца преди изборите, за да отговорят на изискването за уседналост и да могат да гласуват по настоящ адрес.

Справка на Дарик показва, че най-висок ръст на новите адресни регистрации се отчита точно в общини Добричка и Балчик. Данните за община Балчик показват, че от януари до 25 април 2014 година регистрациите по настоящ адрес там са били под 200, а за същия период на тази година те са 683, от които 32 в Бобовец.
В община Добричка от началото на годината до 25 април регистрациите са 706, при 217 за същия период на миналата година. В Бранище са се „преселили” 59 души.