/ ThinkStock/Getty Images
На 10 май се отбелязва Световният ден на двигателната активност. Той е обявен за първи път през 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея, с мото “Движението – това е здраве”.
 
Инициативата, подкрепена от Министерството на здравеопазването цели чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес, социална изолация.

ВВМУ Н. Й. Вапацаров комплексен победител в лекоатлетически крос 
Дирекция Спорт, Община Варна

Ниската физическа активност влияе върху глобалното бреме на болестите или пряко, или в резултат на влиянието й върху други основни рискови фактори, в частност високо кръвно налягане, високо ниво на холестерол и затлъстяване. Тютюнопушенето и нездравословното хранене, наред с ниската физическа активност, също са важни по значение рискови фактори за хроничните болести.
 
Независимо че ниската физическа активност не може да бъде пряка причина за влошаване на психичното здраве, известно е, че физически активният начин на живот може да намали стреса, безпокойството и симптомите на депресия сред хората, които имат подобни проблеми.
 
Заседналият начин на живот увеличава риска от хронични неинфекциозни болести, като сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет тип 2, остеопороза до два пъти. Рискът от развитие на рак на гърдата нараства с 30%, а за рак на дебелото черво с 40 до 50%.
 
Физическа активност не означава единствено упражняване на различни видове спорт. Тя включва всички видове физическа дейност – ходене пеш, домакинска работа, градинарство, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез смяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения.

спорт игра
Thinkstock/Getty Images

Независимо каква е целта на физическата активност - намаляване на теглото, борба със стреса или за поддържане на добро здраве, физическите упражнения са добър подход. Те трябва да се превърнат в част от ежедневието на съвременния човек.
 
С цел опазване на общественото здраве и профилактика на социалнозначимите хронични неинфекциозни заболявания, РЗИ – Добрич целогодишно реализира разнообразни дейности за стимулиране на физическата активност на различни целеви групи. По повод Световния ден на физическата активност,  в детски и учебни заведения са реализирани различни здравно-образователни инициативи: беседи с децата и младите хора за ползите и влиянието на физическата активност върху нашето здраве, спортни състезания и игри, разходки на открито и др.