От галерията канят да видим изложбата Прозорецът
От галерията канят да видим изложбата Прозорецът / ХГ - Добрич

От днес до 26 септември в две зали на Художествена галерия - Добрич е подредена изложба с картини от фонда на тема „Прозорецът". Поради многопластовата си символна наситеност и богатството от внушения, той е привлекателен обект за много художници. За всеки творец подходът на работа е различен и неподражаем, отбелязват от галерията.

В изложбата, която е подготвил екипът, са подбрани 27 живописни творби, рисувани в периода 1978 - 1987 г. Посетителят ще се срещне с известни имена от съвременната българска живопис като Йоан Левиев, Светлин Русев, Николай Майсторов, Ванко Урумов, Маргарита Денева, Румен Гашаров, Андрей Даниел.

Човек познава света чрез прозореца, казват още за новата изложба от галерията. Той е първата му пътека преди още да се научи да върви. Тайната е винаги зад прозореца, тя е в прелитащата птица, в среднощните звезди, в погледа към чуждата стая... Прозорецът е път към други светове. Той може да те върне далеч назад в детството, да те открие в настоящето и да видиш продължение на сянката си, той може да те прати в бъдещето, където само въображението може да пристъпи. Прозорецът е място на видения и реалност, сякаш е център от където започват времената, до които човек се докосва, чрез интуиция, сънища или лудост. Прозорецът е огледало, въпрос към другите, крачка за приятелство, послание.