/ iStock/Getty Images
Еньовски фолклорен събор „Край язовир Дрян“ ще бъде открит за девети път край генералтошевското село Красен на 19 юни от 9:30 часа, съобщават от общинска администрация. 

В него могат да се включат певчески и танцови самодейни състави и индивидуални изпълнители към народни читалища, организации и клубове.

Участниците се разпределят в три възрастови групи – до 7-годишна, от 7 до 14-годишна и над 14-годишна възраст. 

По регламент вокалните групи трябва да представят две песни с обща продължителност до шест минути, танцовите – две изпълнения с обща продължителност до 10 минути, а индивидуалните изпълнители – песен или танц с продължителност до три минути.

Една от песните на вокалните групи задължително трябва да е свързана или посветена на обичая Еньовден. Не се допуска пресъздаване на обичаи.

Съборът има конкурсен характер и участниците в него ще бъдат оценявани от жури от изтъкнати фолклористи, съобщават организаторите. За най-добрите изпълнители са предвидени награди.   

Такса за участие не се заплаща. Съборът се финансира от дарения и от Община Генерал Тошево, която е негов организатор заедно с Народно читалище „Йордан Йовков 1896“ и кметството в село Красен. Заявки за участие се приемат до 7 юни в сградата на читалището или на електронен адрес chitali6tekrasen@abv.bg. 
БТА