Окръжният съд потвърди присъда за изнасилвач
Окръжният съд потвърди присъда за изнасилвач / netinfo
Добричкият окръжен съд потвърди наложеното от Районен съд – Добрич наказание на 34-годишния добричлия Васил Атанасов - лишаване от свобода за период от 4 години и 6 месеца за изнасилване на 15-годишна ученичка.

Престъплението е извършено през януари 1997 година, като подсъдимият е употребил заплахи и сила спрямо момичето. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив, тъй като 25-годишният тогава Атанасов е бил осъждан два пъти за тежки престъпления.

В началото на 2001 г., докато тече въззивното дело, Атанасов е обявен за безследно изчезнал по искане на родителите му и се води такъв до днес. За издирването са уведомени Интерпол и отделно италианските власти, но информация за евентуалното му местонахождение не е постъпила. По тази причина делото е спирано на три пъти. Миналата година по искане на Добричкия окръжен съд местна адвокатска колегия определя служебен защитник на подсъдимия по Закона за правна помощ.

На 13 май Добричкият окръжен съд даде ход на делото, тъй като при извършените процесуално-следствени действия е безспорно установено, че местоживеенето на Атанасов е неизвестно и не може да бъде намерен при щателното издирване.

Съдът прие като безспорно доказано извършеното от Атанасов. То е реализирано при пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал обществено опасния му характер. Решението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и е окончателно.