Окръжният съд гледа иск за собственост на боен самолет
Окръжният съд гледа иск за собственост на боен самолет / netinfo

Добричкият окръжен съд даде ход на иска на софийското „Технометал” ЕООД против „Завод Хан Аспарух” ООД за предаване на владението на самолет L - 39 – ZA.

„Технометал” претендира, че е закупило авиационното средство от „ДЕЛТА – Г” през 2004 г., като е платило за него 80 838,93 лв. без ДДС. При продажбата от „ДЕЛТА – Г” са предоставили документи за собственост и доказателства, че са заплатили самолета на предходния собственик „Завод Хан Аспарух”. По-късно от „Технометал” са платили на „Завод Хан Аспарух” 4 757 лв. за подготовка на самолета за експедиция, тъй като летателният апарат се съхранявал на територията на добричката фирма.

Добричкият районен съд обаче е отхвърлил през декември 2007 г. иска на „Технометал”. Първата съдебна инстанция е приела, че с договора за покупко-продажба между ищеца и „ДЕЛТА – Г” не е прехвърлена собствеността, защото самият продавач не е бил неин собственик. „ДЕЛТА – Г” не е заплатило на „Завод Хан Аспарух” уговорената цена в договорения срок и добричката авиофирма му изпратила уведомление за разваляне на сделката.

Добричкият окръжен съд допусна събирането на нови доказателства по делото. Въззивното дело ще продължи на 6 юни тази година.