Общинският съвет ще гласува промени в статута на литературната награда Дора Габе
Общинският съвет ще гласува промени в статута на литературната награда Дора Габе / netinfo

Промените в статута на Националната литературна награда „Дора Габе” ще бъдат внесени за обсъждане на сесията на Общинския съвет на 26 март, съобщи зам.-кметът на Добрич Камелия Койчева. Престижното отличие бе учредено през 2002 година и бе връчено за първи път през 2003 година по повод 115 години от рождението на голямата поетеса. Наградата се присъжда на всеки пет години, като тази година през м.септември ще стане известен третият й носител.

Промените в статута са няколко. Литературната награда вече може да бъде съпътствана от само две отличия – за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе и за принос в превода на художествени произведения. Досега се връчваха повече от две придружаващи наградата отличия.

Нов момент в статута е, че наградите не могат да се поделят между две или повече физически или юридически лица и не се присъждат посмъртно. В състава на комисията, която определя отличията, не могат да влязат представители на организации, културни институти и съюзи, които са направили номинации.

Лауреатът на Националната награда получава почетен знак, грамота и премия от 2000 лева, а за носителите на двете отличия премията е 1500 лева. Община Добрич ще оповести процедурата на сайта си на 1 май, а номинациите на творци ще се приемат до 31 август. След това предложенията ще бъдат обсъдени от комисия с членове представители на администрацията и творчески институти и сдружения, назначена със заповед на кмета. В същото време гражданите ще могат да гласуват за предпочитаната от тях номинация в интернет, на сайта на общината и в електронни медии, като тази анкета ще бъде предоставена на комисията за сведение. Наградата ще бъде връчена през м.септември, като събитията тогава ще са под патронажа на Министерството на културата.

Първият носител на Националната литературна награда “Дора Габе” е поетесата Елка Няголова. През 2008 година отличието бе присъдено на поетесата Лиляна Стефанова.