Общината сключи пет договора за саниране на жилища
Общината сключи пет договора за саниране на жилища / DarikNews.bg, архив

5 жилищни блока имат към момента подписани договори с общината по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилщни сгради, съобщи Живка Митева – началник на отдел „Инфраструктура и околна среда” в общината. Между тях има три от т.н. „кубинки”. Предстои да се подпишат договори с още две сгради. Сдруженията на собственици по Националната програма са вече 19, като процесът е динамичен и почти всеки ден се регистрира ново сдружение, допълни Митева.

След сключването на  договора общината отправя искане до Българската банка за развитие  /ББР/ за изготвяне на договора за целевото финансиране, който се подписва между банката, общината и областната управа. Документите на тези пет сгради вече са изпратени в банковата институция и вероятно следваща седмица ще стане известен първият блок с готов договор за саниране в Добрич.

На сайта на ББР могат да се видят двата регистъра по програмата. Първият е за отправените искания за саниране от цялата страна, където са включени и петте добрички блока. На национално ниво тези искания са вече 194.

Вторият регистър показва вече сключените договори за финансиране, които са 70.

Най-голям проблем пред сдруженията са празните апартаменти, за които не се знае кой реално е собственик на имота и как хората могат да се свържат с него, коментира Митева.