Община Добрич излезе с позиция относно убийството, извършено на 7 март в градски парк "Св. Георги".

В нея е посочено, че такива деяния трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона и същевременно да има адекватни превантивни мерки, които да не допускат подобни трагедии.

Заради убийството в парк в Добрич: Граждани организират протест пред Съдебната палата

Трябва да се положат усилия и да се намерят ефективни решения на държавно ниво за превенция на психичното здраве и зависимостите. В тези процеси е необходимо участието на съответните институции, но и на цялото гражданско общество, се посочва в позицията. 

Подкрепяйки справедливите граждански искания за повече сигурност, провокирани от трагичното събитие, Община Добрич съдейства на органите на реда с всички сили и средства в рамките на своите възможности и правомощия. 

Убийството, извършено в градския парк, потресе Добрич и цяла България. Мъката на близките на загиналия наш съгражданин е огромна и всички сме съпричастни към нея, казват още от Общината.

"За съжаление през последните часове има опити да бъдат политизирани напълно справедливите граждански искания за повече сигурност. Въпреки това вярваме, че гражданската енергия трябва да бъде насочена към намиране на най-добрите решения, за да не се случват такива трагедии както в нашия град, така и другаде в страната", завършва позицията на местната администрация. 

Убийството в парк в Добрич: Съдът наложи постоянен арест на психичноболния мъж

Граждани организират протест пред Съдебната палата в града. Те подготвят и отворено писмо до институциите, в което искат отговори на въпроси, свързани с убийството и обвинения в престъплението. 

Своя позиция на 12 март разпрати и Районната прокуратура. Оттам посочиха, че при нападението от края на февруари са били уведомени едва на втория ден, а прокурор незабавно е разпоредил задържане на лицето и отвеждането му в специализирано лечебно заведение. 

На съвместен брифинг окръжният прокурор Радослав Бухчев, директорът на Областната дирекция на МВР Добрич старши комисар Цветан Пировски и районният прокурор Петко Тухчиев казаха, че има събрани достатъчно доказателства за съпричастността на обвинения към убийството. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Живкова, БТА