Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за съпричасността на 31-годишния Марин Добрев към убийството
Окръжна прокуратура-Добрич е събрала достатъчно доказателства за съпричасността на 31-годишния Марин Добрев към убийството в градски парк "Св. Георги" на 7 март вечерта. 

Това съобщи на брифинг окръжният прокурор Радослав Бухчев. В него участваха и директорът на Областната дирекция на МВР-Добрич старши комисар Цветан Пировски и районният прокурор Петко Тухчиев. 

Спрямо Марин Добрев са образувани три досъдебни производства през миналата година. Те са за нападения с нож и опит за палеж. При едно от тях, от януари м.г., пострадалият е получил пробождане във врата и е бил откаран в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна.

Убийството в парк в Добрич: Съдът наложи постоянен арест на психичноболния мъж

„Въпреки наличните данни за евентуална съпричастност на Добрев, пострадалият не го е разпознал, нямало достатъчно доказателства за повдигане на обвинение и разследването е спряно“, каза Радослав Бухчев.

При второто нападение, Марин получава отпор от жертвата и избягал. Пострадалият отказал да дава показания. Образувано е досъдебно производство за закана за убийство.

БТА

При третия случай е запалил пластмасови бутилки върху автомобил. Пожарът бил загасен от случаен минувач, а извършителят - установен. Тогава на Марин Добрев му е назначена съдебно-психиатрична експертиза, като е установено, че лицето не може да носи съдебна отговорност.

Настанен за лечение в Център за психично здраве „Д-р Петър Станчев“ в Добрич, а по-късно и в Държавна психиатрична клиника - Карвуна. Там се е лекувал четири месеца, допълни окръжният прокурор. 

Дни преди фаталния инцидент на 7 март, на 25 февруари Добрев е нападнал млад мъж, който получил порезна рана в областта на десния бицепс. Но той не можел да разпознае нападателя.

Разследващите се сетили за случаите от предната година и потърсили обвиняемия в дома му. Той е бил задържан за 24 часа. Тъй като разполагат с косвени доказателства, е бил освободен", обясни старши комисар Цветан Пировски. 

"През следващите дни полицаите са намерили записи от камери в района на нападението, на които се вижда мъж. Те показват записите на баба му, която го разпознава. Започват да го издирват, като 14 пъти са го търсили на адреса му, при възрастната жена или в магазина, в който често е ходил, каза още директорът на Областната дирекция на МВР Добрич. 

На 7 март Марин Добрев е извършил две покушения, като едното е с фатален край. Обвиняемият е задържан първоначално за 24 часа по закона за МВР, след което с прокуроско постановление го оставят в ареста още 72 часа. От вчера с решение на Окръжен съд-Добрич му е наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 

"Предстои да му бъдат назначени съдебномедицинска, съдебнопсихиатрична и съдебнопсихологична експертизи", каза прокурор Бухчев. Той допълни, че ако се установи, че може да носи наказателна отговорност, ще бъде предаден на съда. В противния случай ще му бъде назначено принудително лечение в специализирано заведение. 

Психичноболен мъж намушка двама в Добрич, единият почина

Комисар Пировски каза, че пробите му за наркотици от нощта на убийството са били отрицателни, но е бил положителен за алкохол. "Като причина за нападението в парка посочил, че починалият му направил забележка, че употребява алкохол в градската градина", добави Пировски.

Старши комисарят поясни също, че Марин Добрев е загубил майка си, брат си и баща си. Към жените се отнасял добре, но казвал, че го е страх мъж да не го нападне. 
Предстои и експертиза на оръжието.


От жилището му са иззети няколко ножа, като един от потърпевшите успява донякъде да опише оръжието. Има и предоставен нож от бабата на обвиняемия, която е казала, че често го виждала с него. 

"Марин Добрев е бил хоспитализиран шест пъти в периода 2016 - юли 2022 година, а само през миналата година е настаняван за лечение в специализирано заведение три пъти", допълни още окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Живкова, БТА