Община Добрич  отново с награда за най-прозрачна администрация
Община Добрич отново с награда за най-прозрачна администрация / Дарик Добрич - архив

За трета поредна година община Добрич е класирана на първо място от Фондацията за прозрачни регламенти в категорията „Най-прозрачна общинска администрация“ със сумарен брой точки – 40,50, съобщиха от кметството. В конкуренция с 37 общини, участвали в конкурса, община Добрич е номинирана за постигната висока степен на прозрачност в действията на администрацията. Класирането се извършва от независима комисия чрез присъждане на точки в две направления - оценяване по 15 критерия за прозрачност, административно обслужване и гражданско участие, за които кандидатстващата общинска администрация изпраща обосновка и доказателствени материали и оценяване функционалността на общинските интернет страници.

След обновяването на сайта на община Добрич www.dobrich.bg чрез ново структуриране на началната страница бе изведена по-„видима” обществено значима информация, обясняват от кметството. Оттам напомнят, че е създадена нова рубрика – Проектодокументи. Друга нова рубрика е Обяви и съобщения. Тя също извежда важна за гражданите информация, при която често се касае за съблюдаване на срокове и други условия. Изцяло на преден план в обновения сайт са изведени три групи тематични съобщения - по чл. 32 от ДОПК до задължени лица по ЗМДТ, по устройство на територията и в направление екология.

В обновения сайт се публикува повече информация и за многобройните проекти, които общината е спечелила и изпълнява по оперативните и други донорски програми.

Призът ще бъде връчен на официална церемония на 24 юни в София.