Община Балчик разработва два проекта за общо 7 млн. лева
Община Балчик разработва два проекта за общо 7 млн. лева / Дарик Добрич

Община Балчик подготвя проект по ОП"Регионално развитие" за укрепителни дейности по Дамбата и на четирите буни, съобщи в ефира на Дарик радио кметът на Белия град Николай Ангелов. МРРБ отпуска 73 млн. лева по оперативната програма за превенция на наводненията и ерозията. Кметствата могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ с проекти на стойност до 1 млн. лева до 1 ноември т.г.

Четирите буни не са ремонтирани от 30 години насам, каза Ангелов. Съоръженията имат нужда от подновяване на горния слой и от укрепване. Средствата от този проект ще се използват и за реконструкция на повредените участъци от Дамбата, в частта след Двореца в посока Албена.

От една седмица експертите в общината работят и по проект на стойност 6 млн. лева, които Министерството на културата отпуска за промотиране на културни продукти. По думите на Николай Ангелов целта на този проект е да представи цялата община като туристическа атракция. Има идея Старата мелница в Белия град да бъде превърната в музей, в който да бъдат експонирани ценните археологически находки от храма на Кибела.