Новостроящата се църква в Тервел ще отвори врати на 6 май 2011 г.
Новостроящата се църква в Тервел ще отвори врати на 6 май 2011 г. / община Тервел

Завършена е подовата настилка на централната зала, олтарното пространство и стълбището към камбанарията на новоизграждащия се храм „Св.Георги Победоносец" в Тервел, информират от кметството в добруджанския град. В поредния етап на изграждане на църквата са построени терасата за хора и помощните помещения на първия и втория етаж.

Храмовата зала е изпълнена с два цвята полиран гранитогрес, с голямо мозаечно пано под купола.Олтарното пространство е покрито с ламиниран паркет, в който е вградено друго керамично пано. Допълнителните помещения са покрити с гранитогрес, дарен от „КАЙ ГРУП" - Исперих.

Монтира се носещата конструкция на иконостаса. Той е изработен от орехово дърво във Велико Търново. В началото на август, върху основната част ще се монтират допълнителните резби и икони.

Окончателния си вид храмовото оборудване  ще придобие в началото на 2011 г., когато ще са готови горната третина на иконостаса, царските двери към олтара, всички икони на светци. Пак в началото на идната година ще бъдат монтирани владишкият трон, амвонът и столовете за миряните. Междувременно започна набавянето на църковната утвар. Миналата седмица семейство Балчеви от Тервел заплатиха разходите за закупуване на два големи свещника, един панахидник и един малък свещник. Дарението е на стойност 2690 лв.

Набират се дарения  за закупуване на полилея под купола. Той ще бъде изработен във формата на конус, на три нива, с общо 60 осветителни тела и кристални пластинки. Приблизителната му цена е 4500 лв.

Църквата трябва да отвори врати на 6 май 2011 г. на храмовия си празник - деня на Свети Георги Победоносец.