Нещо за четене - епизод 24: Емил Димитров - Кан Тервел - кошмарът на халифата
Нещо за четене - епизод 24: Емил Димитров - Кан Тервел - кошмарът на халифата / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 24: Емил Димитров - "Кан Тервел - кошмарът на халифата"
59269
"Нещо за четене" - епизод 24: Емил Димитров - "Кан Тервел - кошмарът на халифата"
  • "Нещо за четене" - епизод 24: Емил Димитров - "Кан Тервел - кошмарът на халифата"

В поредния епизод на рубриката по Дарик „Нещо за четене” Драгомил Георгиев представя документално-историческия роман „Кан Тервел - кошмарът на халифата" от Емил Димитров.

Авторът е наш съгражданин, роден е през 1954 г. в Добрич. Завършил е ВНВУ „В. Левски" - В. Търново, Военна академия „Г. С. Раковски" и право в ТУ - Варна. Има публикувани геополитически и военнотехнически анализи в изданията на Министерството на отбраната и сп. „Криле", както и разкази и юридически статии в местния печат в Добрич. Награждаван е многократно. Работи като юрисконсулт в Областно пътно управление - Добрич.

Пред Дарик самият Емил Димитров сподели, че идеята за написването на романа е от 2003 година. Според автора за българската историография Кан Тервел е един забравен владетел, акцентира се предимно на Аспарух, Симеон, Борис - Покръстител и други владетели. "Подминава се факта, че ако Тервел не бе продължил делото на баща си по административното и военно укрепване на младата държава, ако не бе успял да удържи на напъните на Византия за унищожаването на България, ако не бе успял да укрепи съюза между българи и славяни и накрая ако не бе взел изключително мъдрото решение да подкрепи миналия си враг Византия спрямо новия враг - Арабския Халифат, България днес просто нямаше да я има", посочва Димитров. Книгата е отнела на автора 5 години за проучвания в историческите източници, написана е за 9 месеца.

Още за Емил Димитров и неговия роман „Кан Тервел - кошмарът на халифата" – чуйте от Драгомил Георгиев в звуковия файл: