Представиха приоритетите на българското председателство на ЕС в Тервел
Представиха приоритетите на българското председателство на ЕС в Тервел / Дарик Добрич
Заместник-областният управител Красимир Николов откри в Тервел информационното събитие, посветено на българското председателство на Съвета на ЕС и на десетата годишнина от приемането на България в Европейския съюз. От свое име и от името на Областния управител Красимир Кирилов, Кирилов подчерта, че предстоящото председателство е шанс страната ни да повиши своята репутация и своя имидж на международната сцена.

В Тервел представят приоритетите на България в рамките на председателството на ЕС
           
Представени бяха резултати, дали пряко отражение върху развитието на Община Тервел за последните 10 години – времето, в което България е пълноправен член на ЕС.

От представената справка стана ясно, че Община Тервел благодарение на реализираните проекти по предприсъединителните фондове и първия програмен период за 10 години е привлякла финансиране в размер на 51 849 694 лв., което означава, че на година средно бюджетът на общината е бил подпомаган с 5 184 969 лв.

Тервел събитие
Дарик Добрич

Благодарение на европейските фондове са рехабилитирани улици в град Тервел и селата от общината, обновени са детските заведения в града, читалището, училището. Извършено е преструктуриране на болницата в медицински център, създаден е и действа Център за социални услуги за района на селата Коларци, Балик, Оногур, Сърнец и Ангеларий, реконструирани са водопроводи, тротоари, зелени площи, с което е подобрена средата за живот. Изградена е претоварна станция към регионалната система за отпадъци, обединила общо 9 общини. Изпълнява се разширение и реконструкция на пречиствателна станция Тервел.

Наред с проектите, подобряващи средата на живот, Община Тервел е реализирала и проекти с европейско финансиране и в подкрепа на жителите за стимулиране на икономическото развитие чрез своите възможности за екотуризъм.

Оказана е подкрепа на хора, търсещи реализация на трудовия пазар чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“, както и помощ на семейства с подрастващи да посещават училище. Жителите на Тервел споделиха, че информационната кампания е полезна и дава представа за политиките, които страната ни следва.