Община Тервел подготви нов трансграничен проект
Община Тервел подготви нов трансграничен проект / netinfo

Община Тервел внесе нов проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2014-2020 г. Водеща организация е Община Тервел, партньор в проекта е агенция на Министерството на транспорта на Румъния, чиято сфера на дейност е безопасност на пътя, опазването на околната среда и категориите на транспортните средства.

Предвижда се изграждане на парк за безопасност на движението по пътищата в Тервел. В парка има два основни подобекта – площадка за обучение по безопасност на движението и обслужваща сграда. Учебната площадка заема общо 4 декара  и включва обособяване на пътни трасета за електромобили с двупосочно движение, кръгово регулирано кръстовище, неурегулирано кръстовище, както и кръстовище със семафорна уредба. С цел добиване на разнообразни умения по трасетата са заложени различни елементи – ремонтен участък на улично платно, ЖП прелез, изкуствен ограничител на скоростта и др. Проектирана е и алея за велосипедисти, както и пешеходни зони , тротоари, обособена  е детска площадка с комбинирани детски съоръжения и беседка за отдих. Зоната на учебната площадка ще бъде оградена, ще има парково осветление и поливна система.

Обслужващата сграда включва учебна зала, гараж за електромобили, офис и спомагателни помещения. Основното оборудване се фокусира върху 20 електро мини автомобила с устройства за зареждане, 20 велосипеда, 20 скейтборда, семафорни уредби, системи за пътни светлини, разнообразни пътни знаци, 3 D пътни карти и системи за видео игри с пътни симулации.

В рамките на проекта ще се филмират пътни зони от двете трансгранични територии , за които е идентифициран висок риск от пътни произшествия и ще се разработят  системи за обучения за преодоляване на риска – 3 D модели, обучителни материали и др. Предвижда се също да се разработят програми за обучения на деца от Детски градини, такива на възраст до 8 клас, на ученици от 9 до 11 клас  и на млади  хора над 20 годишна възраст, както и да се проведат необходимите брой обучения. Двамата партньори по проекта ще закупят и офис оборудване за дейността си.

Оценката на проекта ще бъде извършена в Румъния. В случай на успех дейностите ще се реализират за период от 36 месеца.