Приемна на ОИЦ
Приемна на ОИЦ / netinfo
Над 30 граждани проявиха интерес към изнесените приемни на Областния информационен център в Шабла и Тервел, на които експертите информираха и консултираха относно възможностите за финансиране на проекти с европейски средства по Оперативните програми до края на 2017 година.

Интерес предизвика предстоящата процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ - „Насърчаване на предприемачеството“, където нови предприятия в приоритетни сектори и специфични сфери ще получат 90 % финансиране за дейности за реализиране на пазара на предприемаческите си идеи. В крайморска Шабла бяха отправени и много запитвания за процедурата по Програмата за морско дело и рибарство: „Добавена стойност, качество на продуктите и използване на нежелания улов“, чрез която рибарите ще могат да закупят техника и оборудване за складиране, свързано с преработката на улова, ледогенератори, хладилни камери, специализирани транспортни средства.

По Програмата за развитие на селските райони вниманието бе насочено основно към подмерки 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства“, която се очаква да стартира през м. октомври; 6.1. „Създаване на стопанства на млади фермери“, с очакван прием през месец октомври; и 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, включена в ИГРП за 2018 г.

Голяма част от посетителите споделиха с екипа на центъра, че очакват стартирането на приема на заявления по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“.

Приемните продължават в общините Балчик, Крушари и Генерал Тошево на 19, 26 и 31 октомври.