/ Областна администрация Силистра
Подобряване качеството на публичните услуги, предоставяни от Община Силистра и осигуряване на местно развитие и инвестиции, са две от основните цели на проекто-бюджета на община Силистра за 2018 година. Това обяви по време на провелото се публично обсъждане д-р Мирослав Тодоров,  зам.-кмет "Финанси и икономика” в общината.

Общата финансова рамка на бюджета и 36 163 083 лева, като от тях над 15 милиона са средствата от местни дейности, в т.ч. над 4 милиона лева за капиталови разходи. Над 20 милиона лева са средствата от държавната субсидия.

Заложените собствени приходи възлизат на над 10 милиона лева. И тази година най-висок дял в заложените разходи пада на образованието - над 13 милиона лева, от които държавното финансиране е в размер на над 12 милиона, а общинското - малко над 1 милион .

От осигурените целеви средства с най-голям дял /над 980 000 лв./, са тези за осигуряване на норматива за целодневната организация на учебния ден за обхванатите 1631 ученици от 1 до 7 клас и в средищните училища. За стипендии целевите средства възлизат на 93 000 лева.

В тазгодишния бюджет заложените средства във функция “Здравеопазване “ са над 1.8 мил лв, а във функция “Социални дейности” - над 4,4 млн. лв.

Добрич тръгва напред с бюджет 2018 г., смятат от общината

Над 3 милиона лева от общо плануваните над 4 милиона за капиталови разходи са за ремонти. От тях 2 милиона са отпуснати с постановление на Министерски съвет от декември 2017 година за ремонт на спортната зала “Дръстър”, по известна като Манежа, а останалият 1 милион е за преасфалтиране и ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в 19 населени места в община Силистра.

Общо 11 на брой са проектите, които са заложени като реализация на различен етап през 2018 година. Над 80 на сто са проекти от Инвестиционната програма на община Силистра с хоризонт 2014-2020 година. Общата инвестиционна стойност на проектите е над 31 милиона лева.