Над 2000 лева и злато дадоха на измамници възрастни хора в Силистра
Над 2000 лева и злато дадоха на измамници възрастни хора в Силистра / Thinkstock/Getty Images

Активизират се телефонните измамници в Силистренска област, предупреждават от Областната дирекция на МВР. Две телефонни измами са регистрирани само за ден.
Потърпевши от престъпленията са 70-годишна жена и 82-годишен мъж от областния град, които били въведени в заблуждение по идентичен начин. По телефона им се обадил мъж, който се представил за служител на куриерска фирма и съобщил, че за тях е пристигнал скъп климатик от чужбина, но за да бъде получен е необходимо да се заплати определена сума. Така жената предала на непознат сумата от 810 лв., а мъжът – 1500 лв. и около 20 г златни накити. По случаите в РУ-Силистра са образувани досъдебни производства.

През последните дни Силистренска област е подложена на масова атака от телефонни измамници. В районните управления на полицията всекидневно постъпват сигнали на граждани, получили обаждане от измамници. От последните дни на юли до днес четирима души на възраст от 70 до 94 години са били въвлечени в заблуждение, разделяйки се със значителни суми.

Жертви на измамниците обикновено стават възрастни хора, поради присъщите им доверчивост и отзивчивост. Затова е важно гражданите да разговарят с възрастните си близки, като им обяснят престъпните схеми и начините за предпазване от тях, препоръчват от ОДМВР-Силистра.

Оттам за пореден път призовават да не се дават пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно да се подава сигнал на тел.112 или в полицията.