Над 100 милиона безвъзмездни средства привлечени в Силистренско през изминалия програмен период
Над 100 милиона безвъзмездни средства привлечени в Силистренско през изминалия програмен период / Дарик Добрич

За приключилия програмен период 2007-2013 на ЕС в област Силистра са сключени 128 договора за изпълнение на проекти по седемте оперативни програми. Общата стойност на всички договори е близо 129 млн.лв., а безвъзмездните средства са над 105 млн.лв. Институции, неправителствени организации, фирми, читалища и училища са сред получателите на европейско финансиране за реализирането на свои идеи. Чрез тези проекти и направените инвестиции в различни обекти и дейности, европейските пари достигат до много крайни ползватели от различна възраст и социални групи – подобрена градска среда и качество на живот, някои получават по-добри условия за учене и професионално развитие, други ползват по-бързо и качествено административно обслужване, трети шофират по нови пътища, както и много други ползи за всички в различни насоки. Данните бяха представени по време на организираната от ОИЦ - Силистра изложба с успешни проекти.

В рамките на изложбата, пред входа на ОИЦ-Силистра са разположени стативи с кратка информация и снимки на добри практики от изпълнени проекти с европейско финансиране в област Силистра. Изложбата е насочена към широката общественост, а онагледяването на постигнатите резултати с европейски средства отправя следното послание: „Европейските средства са за всички нас!

Експертите от ОИЦ-Силистра избраха да отпразнуват Деня на Европа в компанията на младежи от неформални ученически групи, които са кандидатствали със свои проекти в ежегодната конкурсна сесия на Община Силистра „Младите за Силистра 2016“. Одобрените проекти през тази година са 8 на брой и в момента текат дейностите по изпълнението им. Темата на информационната среща-дискусия бе „Активните млади – бъдещето на Силистра“ а младежите, представиха своите идеи, споделиха ценен опит и онагледиха в снимки свършената работа. Доброволен труд, екипна и творческа работа, забавни моменти – според учениците, това са характерните белези на един успешен младежки проект.