Международният колеж в Добрич организира работни сесии  по два българо-румънски проекта
Международният колеж в Добрич организира работни сесии по два българо-румънски проекта / netinfo
Международна конференция за представяне на два проекта, организира Международният колеж в Добрич. Организацията на събитието, което започва в 9.30 часа, предвижда работа в две паралелни открити работни сесии съобразно тематиката на проектите.

Единият проект се нарича “Създаване на българо-румънски изследователски център за устойчив туризъм” и се осъществява в рамките на програма ФАР. Партньори по проекта са експерти от Международния колеж в Добрич и румънската Асоциация “Регионален център за развитие на човешките ресурси и социален мениджмънт”  в Констанца.

Реализацията на проекта цели изграждане на Българо-Румънски център за устойчиво развитие на науката, образованието и бизнеса в сферата на туризма в трансграничния регион.  

Вторият проект, наречен “МОБИЕЙДЖ", стартира в края на миналата година и е с тригодишен период на реализация. Изпълнява се от международен консорциум с координатори  Международен колеж -Добрич и  партньори от висши училища и професионални организации от Дания, Италия, Румъния и Унгария.

 Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма “ЕНЕА” и е насочен към създаване на мрежа от дистанционни центрове, които да обслужват граждани на Европейския съюз на възраст над 50 години, избрали да живеят в България и Румъния. Целта е те да бъдат подпомогнати в изучаването на езика на страната-домакин, местната култура и обичаи, както и да получават административно-правни консултации.

Участие в конференцията за потвърдили организации-партньори на Международен Колеж от Румъния, Дания, Италия и Унгария, над 20 представители на общности чужденци, живеещи в България, както и представители на местните и регионални власти.