Красимир Кирилов
Красимир Кирилов / Областна администрация
Три механични и две електрически пишещи машини ще връщат посетителите на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в миналия век. Със съдействието на областния управител Красимир Кирилов културният институт получи дарението. Петте пишещи машини бяха предоставени от „ВиК Добрич“ АД поради отпаднала необходимост. Красимир Кирилов от своя страна ги дари на литературния музей в рамките на обявената от културния институт кампания за набиране на пишещи машини.

За направеното дарение Кирилов получи грамота, с която Регионален исторически музей – Добрич изказва благодарност за проявената съпричастност към кампанията на Дом-паметник „Йордан Йовков“ за набиране на вещи-символи, свързани с ръкописните и старопечатни книги. Грамота е издадена и на „ВиК-Добрич“ АД.

Пишещите машини от недалечното ни минало са част от атракциите в Дом-паметник „Йордан Йовков“ и чрез тях музейните работници успяват да провокират интереса, особено на децата и тийнейджърите, които връщайки се в годините от миналия век, не успяват да напишат на т.нар. шльокавица текст и отварят книга, за да пробват и усетят как работи една пишеща машина.