КНСБ подкрепя бюджета на общината на този етап, но има редица очаквания
КНСБ подкрепя бюджета на общината на този етап, но има редица очаквания / Дарик Добрич

КНСБ подкрепя бюджет `2016 на община Добрич на този етап. Синдикатът очаква обаче конкретни решения за промяна в детското здравеопазване и млечните кухни, тестване на делегираните бюджети в ЦДГ-тата и да бъдат насочени повече средства към издръжката на местните дейности и увеличение на работните заплати чрез актуализация на бюджета. Обобщението направи регионалният председател на КНСБ Гинка Василева, след като представи становището на синдиката по проектобюджета на общината.

Тя посочи, че съставянето на бюджет `2016 не се отличава особено от подхода, който съществува от години насам в общината. Освен това, според нея обсъжданията и анализите на документа трябва да траят по-дълго, каквато е европейската практика, и на гражданите трябва да се предоставя материал, подготвен на достъпен език.

Преговорите в общинския тристранен съвет са приключили и по настояване на синдикатите в бюджета ще бъдат заделени 51 хил.лева за увеличение на заплатите в местните бюджетни дейности. Ще има 5% повишение на възнагражденията на всички работещи в общинските оркестри и ансамбли. Специалистите в „Домашен социален патронаж”, „Синя зона”, „Приют за безстопанствени животни”, зоопарка, „Обреден дом” и предприятието „Устойчиви дейности и проекти” ще получат увеличение с 20-30 лева. 10-проценно повишение ще има на възнагражденията за специалистите в дневните центрове за деца с увреждания и за възрастни с увреждания, както и в защитените жилища.

„Наблюдава се тенденция от 2013 година насам за спад на местните приходите, което затруднява функционирането на местните бюджетни дейности и не отговаря на очакванията на гражданите за по–големи финансови инвестиции.  Тази година приходите са с 600 хил.лв по-малко. КНСБ счита, че е необходимо да се търсят резерви за увеличаване на приходите чрез по-добра събираемост на налозите и по–добро управление на приходните дирекции в общинска администрация”, посочи Василева.

При така съставения бюджет се планира намаляване на разходите с 500 000 лв. Около 90% от приходите покриват работните заплати на персонала в местните дейности  и издръжката им и само 10% са за капиталова програма. КНСБ смята, че се налага  оптимизиране на разходите и повишаване на ефективността им по няколко причини. Едната е необходимостта от повишение на работните заплати.

КНСБ констатира например, че в някои местни дейности над 60% от заетите ще имат основни месечни заплати 420 -450лв. Това пази мизерията и работещи  „бедни“, смятат в КНСБ. Синдикатът отново ще преговаря през юли и октомври за увеличение на заплатите, ако има преизпълнение на бюджета. Василева каза, че все пак има разбиране и диалогичност в кметския екип и се правят опити за търсене на възможности за увеличение на възнагражденията.