Кметът на Добрич: Пострадалите могат да получат покъщнина само чрез дарения
Кметът на Добрич: Пострадалите могат да получат покъщнина само чрез дарения / Дарик Добрич

Пострадалите при наводнението хора все още преживяват мъката си и търсят начин как да продължат живата си нататък. Много от тях очакват всичко изгубено по време на бедствието да им бъде възстановено, но нито държавата, нито общината могат да направят това, коментира пред журналисти кметът на Добрич Детелина Николова.

Законовите разпоредби не позволяват за унищожената при наводнението покъщнина да бъдат отпуснати средства от общината или от правителствената  Междуведомствената комисия, обясни Николова. По думите й  единствената възможност хората да получат ново обзавеждане и техника са дарителските кампании.

На последното за този мандат заседание на Междуведомствената комисия е взето решение, при осигуряване на финансов ресурс, да се отпуснат средства за негодните за обитаване жилищни сгради до размера на данъчната оценка на имота. Решено е още наводнените общини да получат средства за извършените спасителните и неотложни аварийно-възстановитерни работи веднага след потопа. Приблизителната сума за Добрич е 800 066 лева. Няма яснота обаче кога точно ще бъдат отпуснати парите, тъй като представител на Министерството на финансите е заявил, че такъв финансов ресурс няма, обясни кметът на Добрич. Не е ясно и дали този състав на Министерския съвет ще издаде постановление за отпукане на определените средства.

На този етап нямаме никаква финансова подкрепа от държавата, въпреки че трите пострадали общини - Добрич, Варна и Велико Търново, поискахме авансова подкрепа още в първите дни след наводнението, подчерта Николова.

Надеждата на общините е да получат средства от европейския фонд „Соблидарност”, който отпуска финансова помощ, ако нанесените щети са минимум 61.3 млн. лева.  Идеята е да се обединят щетите от наводненията в целия Североизточен район на страната, за да се изпълни условието за подпомагане.

Усилията на община Добрич сега са насочени към изготвяне на количествено-стойностни сметки на пораженията по публичните обекти - сгради, пътища и съоръжения. Едновременно с това продължават оценките на постадалите домове на гражданите. Досега са оценени 345 домакинства. Работи се и по настаняване на пострадалите в общински жилища. Тази седмица предстои среща с РЗИ,  за да се вземат общи решения как да започне работа Детска ясла №6.

Дарението на БЧК от близо половин милион лева ще бъде разпределено от създадения местен Обществен съвет. „Има слухове, че парите вече са дадени, което не отговаря на истината”, увери Николова. На този етап са определени критерии, по които пострадалите ще получават подкрепа. Досега 912 души са подали заявления с искане на помощ. Установено е обаче, че има случаи, в които за една пострадала къща са подавани молби от няколко души на едно семейство или домакинство. В момента списъците  се изчистват, за да не се допусне дублиране на помощите. Николова обяви, че тази седмица ще се срещне с гражданите, които преди дни протестираха пред общината и поставиха редица питания.