Йордан Йорданов
Йордан Йорданов / Дарик Добрич
Кметът: Централната зона на Добрич трябва да има нова визия
101331
Кметът: Централната зона на Добрич трябва да има нова визия
  • Кметът: Централната зона на Добрич трябва да има нова визия
Нова визия за централната пешеходна зона – това е една от важните стъпки, която трябва да предприеме ръководството на Община Добрич, смята кметът Йордан Йорданов. В интервю за Дарик радио той сподели, че това ще бъде следващият проект, по който той лично има намерение да работи, след като до края на това лято се приключи тежката работа по водния цикъл и ремонтите на основни улици в града.
 
„Говорим обаче за цялостна нова визия, не само за плочките и настилката“, подчерта кметът и насочи внимание към факта, че изложението север-юг на пешеходната зона е неблагоприятно с оглед на ветровете в Добруджа и следва това да се вземе предвид като се обсъжда бъдещото проектиране. Той коментира, че това не е влизало в плановете му при поемането на поста, но в хода на мандата, заради рушащата се настилка и изтичащата гаранция, се е оказало, че трябва да се мисли и за това.
 
Йорданов изрази задоволство, че към края на кметския му мандат Добрич ще бъде с променен облик - реновирана основна пътна мрежа, водопроводна система, санирани обществени сгради. Именно тези проекти са и причината Добрич да получи за втори път наградата „Зелен град“ в класацията на Дарик радио „Най-добрият град за живеене в България“. Йорданов отбеляза, че мнозина смятат, че това отличие е за богатството на зеленина в града, но всъщност става дума за инвестирането на общински и европейски средства в екология и зелена икономика, което включва всичко изброено.
 
Кметът подчерта, че такива мащабни ремонти на инфраструктурата не са правени от над 30-40 години и положението е било крайно критично, като проблемите са били свързани – напр. течовете при загубите на питейна вода са водели до пропадане на уличната мрежа. „Знаехме, че ще понесем негативите от общественото недоволство, започвайки тези важни ремонти, но всичко е на финала, още малко търпение е нужно“, посочи той и припомни, че в Добрич напр. водният цикъл се реализира за по-кратко време отколкото в други градове.
 
По думите му, след като се приключи с подобренията на основната пътна мрежа, ще е необходимо Общината да заделя не повече от 1 млн.лева на година, за да асфалтира и подобри и малките улички и градът наистина да бъде напълно обновен в най-близко време.
 
Заради ремонтите се налага премахването на дървета, както в случая с ул. „Кирил и Методий“. Това се прави след дълго проучване и обмисляне, единствено с тези, чиято коренова система вреди на сградите и пречи да се оформят новите улици и тротоари при цялостната реконструкция, обясни още кметът.