Канят фирми от Казахстан на селскостопанското изложение в Добрич
Канят фирми от Казахстан на селскостопанското изложение в Добрич / Дарик Добрич

Посланикът на Казахстан ще работи за привличане на фирми от централноазиатската държава за участие в селскостопанското изложение в Добрич. Той обяви това пред журналисти след среща с кмета на града Детелина Николова. Негово превъзходителство Темиртай Избастин посочи, че една от основните му задачи е да установява икономически отношения между регионите на Казахстан и България. Според дипломата двете страни имат големи шансове за сътрудничество в областта на селското стопанство, най-вече в сектор животновъдството и зърнопроизводство. Той отбеляза още, че всяка година потокът от туристи от Казахстан, които посещават нашата сраната се увеличава.

Понастоящем има около 35 българо-казахстански съвместни предприятия, които работят предимно в областта на леката промишленост. Стокооборотът между двете страни към септември миналата година е в размер на 230 млн. долара. България изнася за азиатската държава предимно козметика и хранителни продукти, а някои български компании внасят метали от Казахстан.

Има големи възможности за културно сътрудничество между двете страни, отбеляза още посланикът на Казахстан. По думите му ежегодно деца от Казахстан се включват в български фестивали. Участници от централноазиатската държава има и в добрички фестивали.

Негово превъзходителство Темиртай Избастин е посланик на Казахстан у нас от 4 години, но за първи път е на посещение в Добрич. Визитата му тук е по покана на кмета Детелина Николова. Програмата на дипломата включва посещение на АЕМО „Старият Добрич”, на археологическата експозиция и ателиетата на занаятчиите в комплекса. В 17.00 часа в Художествената галерия посланикът ще открие изложба – фотоси от Казахстан.