Канят на среща за ползите от библиотерапията
Канят на среща за ползите от библиотерапията / НЧ "Йордан Йовков - 1870 година"
Народно читалище „Йордан Йовков“ – 1870 година” и Библиотечно-информационният комплекс на Висше училище по мениджмънт организират среща с д-р Дончо Донев – психолог, библиотерапевт и обучител по библиотерапия. Темата на срещата е „Библиотерапията – позната и непозната“.
 
Библиотерапията е един от най-старите методи за подкрепа на хора в криза. Интуитивно хората са създавали текстове, чрез които да помагат на останалите. Всички легенди, предания, приказки са възниквали като средства, чрез които се формират и променят ценности, а чрез тях и поведението на хората. В основата на библиотерапията лежи потенциалът на "писаните истории" да оказват психологическа подкрепа.
 
На срещата ще бъдат представени основните механизми, чрез които текстът влияе върху психичното състояние на човека. Ще бъдат разгледани психологичните основи на библиотерапевтичния процес. Участниците ще имат възможност да преживеят, макар и за кратко, ефекта от библиотерапевтичното консултиране.
 
Събитието е с начален час 18.00 в  Мултифункционалната зала на читалище „Йордан Йовков”. Поканени за участие са библиотекари,  педагози, психиатри, психолози, социални работници, родители,  както и всички, опитващи се да намерят отговори на своите въпроси в книгите.