Изплащат държавната помощ за пострадалите от наводнението
Изплащат държавната помощ за пострадалите от наводнението / Дарик Добрич

Община Добрич започна изплащането на възстановителната помощ на собствениците на сгради, пострадали от наводнението на 19 и 20 юни тази година, информира на сайта си администрацията. Право на нея имат физически лица, собственици на законно построени и единствени жилища, засегнати от бедствието или лицата, които имат учредено вещно право на ползване. Държавните средства за преодоляване на щетите са определени от Междуведомствената комисия към Министерски съвет.

С парите могат да се възстановяват частично или заменят конструктивни елементи и да се извършват строително-монтажни работи. Финансира се и премахване на жилищни сгради, станали опасни, негодни са за използване, застрашени от самосрутване или постройки, които не могат да се поправят и заздравят.

Предоставената помощ се определя в размер, осигуряващ минимално необходимите битови условия на собствениците, уточняват от общината. Получателите трябва да представят при получаването документи за плащане на инвестиционните проекти, когато такива се изискват съгласно Закона за устройство на територията, или за извършените строителни работи по актове и протоколи по Наредба № 3 от 2003 г., издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството.