Иван Колев очаква лесно приемане на бюджет '2012
Иван Колев очаква лесно приемане на бюджет '2012 / Дарик Добрич

Не предвижда големи дебати по бюджет'2012 финансовият зам.-кмет на община Добрич Иван Колев, заяви той в студиото на Дарик. Публичното обсъждане на финансовата рамка и отчета за 2011 г. започва днес, срещите с гражданите и бизнеса ще бъдат на 26 и 27 януари. Относно отчета за 2011 и информацията за бюджет'2012, предоставяни на сайта на общината и лично - на гражданите в Центъра за услуги и информация, Колев поясни, че не може да се дава пълния вариант на бюджета, разпределен по пера, тъй като документът е 120 страници. Той ще бъде качен на страницата на общината след приемането му от Общинския съвет - дебатите ще са на 20 февруари. Сегашният вариант на отчета и бюджета, който е достъпен за гражданите, е дори по-разширен в сравнение с миналата година, посочи зам.-кметът.

Той каза за Дарик, че основният приоритет в бюджета е определено образованието. Много средства заделя общината за спортни дейности и обекти и ще продължи да го прави, категоричен бе Колев, тъй като с ремонтираните площадки, игрища и зали Добрич печели престиж, осигурява заминания за подрастващите, а се очаква и финансова възвращаемост с времето.

Ще има промяна в субсидирането на културни институти, които не са на общинска издръжка. Тази година, заради новия модел на делегиран бюджет, който се въведе в държавните театри, се предлага намаление на подпомагането от общината от 100 000 на 60 000 лева, които ще бъдат разпределени между кукления и драматичния театър. За трите читалища на територията на град Добрич не се предвижда никакво дофинансиране от общината.

537 000 лева са отделени в бюджет'2012 за изкърпване на уличната мрежа. 1 573 500 лева е сумата за заплати и осигуровки на общинска администрация, предоставена от държавата. Поради факта, че те не са достатъчни за изпълнението на отговорностите, от 8 години, Общински съвет гласува дофинансиране на това перо. От съкращенията на служители ще се икономисат 120 000 лева.

Чуйте в прикачения файл повече от Иван Колев за бюджета.