/ Дарик Добрич
Посланикът на САЩ: Няма времева рамка за влизането на България в ОИСР
Няма времева рамка за влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, заяви в Добрич посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Ерик Рубин. 
 
Ще отпаднат ли визите за българите в САЩ?

Посланик Рубин обясни, че по време на визитата си във Вашингтон външният ни министър Екатерина Захариева е наблегнала, че присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е приоритет за страната ни.

„От страна на нашето правителство ние определено се ангажирахме с подкрепата на кандидатурата на България да се присъедини към Организацията. Но няма конкретна времева рамка кога това ще бъде осъществено. Все още има доста работа която да се свърши, доста цели, които трябва да бъдат постигнати, но ние сме абсолютно отдадени на работата си с българските колеги, за да им помогнем това да се случи в най-скоро време”, заяви дипломатът.

Президентът Радев се срещна с посланика на САЩ Ерик Рубин

Що се отнася за визите, той заяви, че разбира защо този въпрос изключително интензивно занимава българите.

„Външният министър Захариева каза, че трябва да работим с българското правителство в постигане на целите, които ще удовлетворят изискванията на Програмата за отпадане на визите. В момента ние се опитваме да олекотим визовия режим, като издаваме 10-годишни визи, освен това се стремим за хората, които вече имат издадена виза, подновяването да се случва автоматично, без да изисква повторно явяване на интервю”, коментира посланикът.

Ерик Рубин оптимист за сделката за Ф-16

Той подчерта, че има две възможности за отпадане на визите -  първо да се намали процентът на откази за виза, като максималният процент е 3%, а в момента България е на 13% откази. По думите му има някои категории визи – за студенти, или визи свързани с програми за обмен, които се одобряват на 100%. „Другата алтернатива би била нашият Конгрес да промени закона, но не виждам това да се случи в скоро време”, заяви посланик Рубин.

Той коментира и отношенията на Запада с Русия. Повод за това бяха думите на американския експерт по въпросите на използването на ядрени оръжия Ханс Кристенсен , че "новата студена война навлиза в активна фаза".

"Няма студена война, тя приключи. Ако има държави и хора, които искат да има студена война, ние всички трябва да се  обединим, за да се противопоставим на това желание. Времената са трудни, що се отнася до взаимоотношенията ни с Русия – трудни са за НАТО, за ЕС, но ние сме готови да работим с Русия и да подобрим нашите взаимоотношения и връзки, в момента в който и те са готови за това.

Искам да припомня, че нито САЩ, нито НАТО са тези, които са  нарушили договора за ядрените оръжия. Нито САЩ, нито НАТО са навлезли в суверенни територии и са окупирали територии на държави - членки на Обединените нации. Този проблем не е в нашето поле", заяви Ерик Рубин.