Художествената галерия представя изложба от пленер Салманово
Художествената галерия представя изложба от пленер Салманово / Дарик Добрич

Изложба „Пленер Салманово 2012 г.” ще се открие от 17.30 часа в Художествена галерия - Добрич. Творбите са резултат от проведения през месец август пленер в шуменското село Салманово. Творческата среща е осъществена с финансовата подкрепа на община Шумен и преди Добрич, през октомври, изложбата е представена в шуменската художествена галерия „Елена Карамихайлова”. През този месец в града се провежда ежегодният Карнавал на плодородието и тези празнични дни се свързват с кандидатурата на Шумен за европейска столица на културата през 2019 година.

12 са художниците, които участват в пленера – Пламен Петков, Мариана Петкова, Ралица Цонева, Веселина Атанасова, Светлана Чифлигарова от Шумен, Елисавета Качулева, Стелиян Стоянов и Кристина Якимова от Добрич, Дона Стоянова – Добрич/София и Ирина Василева – от София, Теодора Лазарова – от Пловдив и Рамона Димова – от Преслав.

В изложбата в Добрич художниците се представят с рисунки, колажи, живописни картини – някои от тях са работени по време на пленера, а други – в ателиетата по-късно, пресъздаващи впечатления и атмосферата от творческата среща в Салманово.
На откриването ще присъстват гости от община Шумен, Художествена галерия „Елена Карамихайлова”, както и художници, участващи в изложбата.