Георги Андреев бе отличен като най-добър треньор в България за 2012 година
Георги Андреев бе отличен като най-добър треньор в България за 2012 година / Дарик Добрич

Старши треньорът на мъжкият хандбален тима на „Добруджа” Георги Андреев бе отличен за най-добър хандбален наставник в България за 2012 година. Това стана на церемония в Габрово на 12 януари. Сред най-добрите 10 състезатели в страната се нареждат и 4 хандбалисти от „Добруджа” – Иван Иванов, Светослав Недев, Красимир Коев и Чавдар Чернев. В Топ `10 влиза и Петър Чивийски, който през октомври м.г. премина в отбора на НСА. Добричлии получиха отличията, след като през 2012 година, за първи път в историята си, мъжкият ни хандбален тим стана републикански шампион. Андреев бе избран за най-добър треньор и през 2008 година.

Преди церемонията в Габрово се е състояло заседание на УС на Българската федерация по хандбал. „Обсъдихме старта на пролетния дял на първенството, уточнихме датите на срещите, разгледахме и спортния календар на подрастващите, насрочихме дата през април за ОС на федерацията”, съобщи Андреев. Първенството на мъжете се подновява на 17 февруари, като „Добруджа” ще гостува на „Левски”.

Георги Андреев сподели, че с интерес следи започналото на 11 януари в Испания Световно първенство по хандбал за мъже. България не се е класирала за този форум вече няколко десетилетия. През 2007 година в шампионата на планетата участва националният отбор младежи до 21 години, на който Андреев бе треньор. „Българският хандбал в момента е в криза и има проблеми с финансирането. В същото време в цяла Европа се играе хандбал на високо ниво. В бившите югорепублики например този спорт е религия. Затова сега за Испания се класираха цели 5 от тях – Сърбия, Словения, Хърватска, Македония, Черна гора. Много силен е хандбалът в Германия – на квалификационната среща Германия-Румъния присъстваха 20 000 души – сами съдете какви са мащабите”, коментира Георги Андреев.